Kulinarne tradycje

ż smak samodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna

Kulinarne tradycje Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Jak wybrać drewno do wędzenia?

Pasjonatów domowego wędzenia jest w Polsce coraz więcej. Trudno się temu dziwić, gdyż smak samodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna do wędzenia. Do wyboru mamy drewno z drzew iglastych, liściastych oraz owocowych. Istnieje kilka podstawowych zasad, o których należy pamiętać. W pierwszej kolejności należy wykluczyć drzewa iglaste, które wydzielają żywicę i wpływają na smak potrawy. Następnie powinniśmy wybrać drewno w zależności od tego, jaki kolor i smak wędzonek nam odpowiada. Buk jest drzewem szczególnie polecanym w przypadku ryb i wieprzowiny, a jabłoń, wiśnia i grusza sprawdzą się do wędzenia drobiu.


Podstawy wędzenia

Samodzielne wędzenie jest w Polsce coraz bardziej popularne. Wszelkiego rodzaju wędzarnie rosną jak grzyby po deszczu na działkach i w przydomowych ogródkach. Każdy kto spróbował domowych wyrobów wie, że jest to gra warta świeczki. Niezapomniany smak i aromat zachęcają do samodzielnego wędzenia, które jest prostsze niż może się nam wydawać. Najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej konstrukcji z miejscem na palenisko oraz miejscem do wieszania wędzonek. Następnie powinniśmy dobrać odpowiedni rodzaj drzewa w zależności od tego, czy chcemy wędzić ryby, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Drewno powinno suszyć się przez minimum trzy miesiące, zanim zostanie użyte do wędzenia.


Sztuka wyrobu wędzonych wędlin

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie jedzenia w swoim domu. Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alergie, jest to zjawiskiem zrozumiałym. Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie. Na początek można spróbować wyrobu szynek oraz kiełbas, które będą stanowiły zdrowy dodatek do kanapek. Aby zyskały one niesamowity smak i aromat, warto zastanowić się nad wybudowaniem w ogródku przydomowej wędzarni. Nie zajmuje ona wiele miejsca i jest łatwa w wykonaniu, a zagwarantuje nam zdrowe i pyszne wyroby, którymi chętnie będzie się zajadała całą rodzina.



© 2019 http://informator.lezajsk.pl/